Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Dişleri hareket ettirmek, adaleleri veyahut çenelerin büyümesini etkilemek amacıyla yapılabilecek tedavi sabit ya da hareketli olabilir. Bu tedaviler dişlere veya çenelere çok düşük kuvvetler uygulanarak yapılır. Probleminizin seviyesine göre tedavi yöntemi belirlenir. Sabit uygulamalar aşağıdakilerden oluşur.

Braket takılması: En çok uygulanan yol olan braket takılması teller,braketler ve lastikler kullanılarak yapılır. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılır, teller ise braketlerden geçirilerek dişlere baskı uygulanır. Böylelikle dişler kademeli olarak hareket ettirilerek düzgün konumlandırılmaları sağlanır. Tedavi birkaç ay ya da birkaç sene sürebilir ve her ay ayarlamalar yapılarak dişlerdeki düzelmenin istenilen düzeyde olması sağlanır. Son zamanlarda kullanılan braketler, daha hafif ve daha az metal içermektedir. Çocukları motive amacıyla çeşitli renklerde ve yetişkinler için saydam olarak üretilmektedir.

Ortodontik Tedavi
Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Özel Sabit Uygulamalar: Parmak emme alışkanlığının giderilmesi için yapılan bu apareyler bantlarla dişe tutturulur. Beslenme esnasında çok rahat olmadıkları için son tercih olarak kullanılmaları tavsiye edilir.

Sabit Yer Tutucular: Süt dişlerinin erken kaybedildiği vaziyetlerde, yer tutucu kullanılarak, kalıcı diş çıkıncaya kadar boşluğa doğru diğer dişlerin kayması önlenir.

Alignerlar (braketsiz tedavi): Yetişkinler için braket takılarak yapılan sabit rehabilitasyona alternatif olarak dişleri aynı hizaya sokmak emeliyle braketler ve teller olmadığı için bir hayli ortodontist tarafından seçenek edilmektedir. Alignerlar çoklukla şeffaf olurlar ve yemek yemek, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılırlar.

Hareketli Yer Tutucular: Sabit yer tutucularla aynı işlevi görürler. Çenenin üzerine oturan akrilik bir bazdan oluşur ve plastik ya da teller ile belirli dişlerin arasındaki boşluğu doldurur.

Çeneyi yine pozisyonlandırmak için geliştirilmiş apareyler: Splint isimi verilen bu aletler alt çeneye veyahut üst çeneye yerleştirilirler ve çenenin daha iyi bir pozisyonda kapanmasına yardımcı olurlar. (Temporomandibular eklem) Bozukluklarını düzeltmek için de kullanılırlar.

Lip and cheek bumper: Dişleri geri iten , dudağın ve yanağın dişlerin arasına girmesini engelleyen alet. Dudak ve yanak adaleleri dişler üzerine kuvvet uygulayabilir ve bumperlar bu kuvveti önlerler.

Ortodontik Tedavi Nasıl Olur?

Çene genişletici: Üst çenenin genişlemesini sağlayan bir alettir. Damağa oturan plastik bir malzemeden üretilmiştir. Vidalarla uygulanan kuvvet sayesinde damak altındaki kemik hareket ederek açılır.

Hareketli Pekiştiriciler: Tedavi bittikten sonra dişlerin yerini korumak ve daha önceki haline dönmesine engel olmak için kullanılan pasif aparey. Üzerinde düzenlemeler yapılarak parmak emme alışkanlığının bırakılması için de kullanılabilir.

Headgear: Kafanın arkasına yerleştirilen bant ve metal bir telle kafanın ön tarafına bağlanan bir alettir. Headgear üst çenenin gelişimini yavaşlatır ve arka dişleri oldukları yerde tutarken ön dişlerin arkaya doğru gitmelerini sağlar.